Nu kan borgerne i Assens Kommune følge den lokale klimaudvikling på en mere overskuelig måde. En ny udstilling skal forsøge at oversætte de mange komplekse tal, så det bliver nemmere at følge med i.
I Assens Kommune vil vi reducere CO2-udledningen med 70% i 2030 og være CO2 neutrale i år 2050. Det svarer til, at vi inden for kommunegrænsen skal reducere ca. 700.000 tons CO2 inden 2050 målt i forhold til 1990. Men hvor langt er vi med det?
Det kan være meget komplekst at følge med i. Derfor har Assens Kommune lavet en udstilling, som løbende viser, hvor langt vi er med at reducere CO2-udledningen inden for transport-, energi- og landbrugsområdet.
”Når noget bliver for abstrakt, kan det være svært at handle på. Derfor vil vi gerne synliggøre udviklingen og effekten af vores mange klimatiltag på en mere håndgribelig måde, så det bliver nemmere for borgere og virksomheder at følge med i og bakke op om”, fortæller Jens Jakobsen, formand for Miljø, Teknik og Planudvalget.
Klimaudviklingen vises ved hjælp af nogle glaskasser, som gradvist bliver fyldt med legoklodser efterhånden, som CO2-udledningen reduceres. Hver klods symboliserer 44 tons CO2. Jo flere klodser – jo tættere er vi på at nå målet om en reduktion på 70% i 2030 og de 100% i 2050, som også er markeret på montrerne.
Borgerne er med til at reducere udledningen
Torsdag den 7. marts 2024 kl. 13.30 indvies udstillingen. I den forbindelse kommer nogle lokale aktører, som har bidraget med at nedbringe CO2 i kommunen og placerer klodser i montrerne.
Én af dem er lodsejer Jakob Bernt Fausbøll, der har afgivet omkring 10 ha jord til et vådområdeprojekt i Strandby. Det er en besparelse på 183 tons CO2 om året svarende til 4 legoklodser i udstillingen.
”Jeg synes, det er vigtigt. Vi ved alle, at der skal gøres noget på klimafronten, og alle bidrag tæller. Derfor er jeg meget stolt af at have været en del af et projekt, hvor vi af frivillighedens vej mellem lodsejere, myndigheder og lokalsamfund, er lykkes med at gøre en forskel for klimaet samtidig med, at vi har skabt et skønt naturområde til gavn lokalsamfundet”.
Og der er netop brug for, at andre gør en forskel lige som Jakob Bernt Fausbøll:
”Assens Kommune gør rigtig meget for at reducere CO2-udledningen, men målsætningen gælder jo alt inden for kommunegrænsen. Så der er brug for, at alle bidrager, hvis vi skal nå i mål”, fortæller klimakoordinator Sanne Munk Doll.
Hvordan går det på de forskellige områder?
”Vi er ret langt på energiområdet. Men hvis vi kigger på transportområdet, har vi langt igen. Her udleder borgere og virksomheder inden for kommunegrænsen næsten lige så meget CO2 som i 1990. Så her er der behov for, at vi alle gør en ekstra indsats – enten ved at skifte til elbil, køre mere sammen, cykle mere og i det hele taget køre mindre”, fortæller Sanne Munk Doll.
”Selvom vi har vedtaget en klimastrategi og er i fuld gang med indsatserne, så kan vi ikke nå i mål alene som kommune. Vi håber derfor, at udstillingen også kan være med til at skabe forståelse for, at vi alle - kommunen, virksomheder og borgere - bliver nødt til at gøre en indsats”, fortæller Jens Jakobsen, formand for Miljø, Teknik og Planudvalget.
Udstillingen viser udviklingen på transport-, energi- og landbrugsområdet, da de tre områder står for 96% af samlede udledning inden for kommunegrænsen.
Udstillingen kommer i første omgang til at stå i Borgerservice i Assens, og efter noget tid er det meningen af udstillingen kan komme rundt i kommunen. Samtidig arbejdes der på, at man også skal kunne følge udviklingen digitalt.